U bevindt zich hier: Home > Campagnes > Veilig werken op hoogte > Opleidingen

Opleidingen gelinkt aan de campagne

Goed werk leveren begint met een goede opleiding. Het is namelijk van cruciaal belang dat de bouwvakarbeiders hun taken uitvoeren met voldoende kennis van zaken zodat zij competente en gekwalificeerde arbeiders worden. Een goede professionele opleiding moet bovendien veiligheidsaspecten integreren en vanaf het begin ervoor zorgen dat de juiste bewegingen, juiste werkhoudingen en juiste attitudes aangeleerd worden. Enkel op die manier kan er veilig gewerkt worden.

In het kader van de veiligheidscampage Veilig werken op hoogte wil Constructiv de professionele opleidingen en veiligheidsopleidingen promoten die hieraan gelinkt zijn.

De deelthema's van de campagne zijn:

  • Dakwerken en de montage, demontage en het gebruik van gevelsteigers
  • Ladders en andere types steigers

In de rubriek Examinering vindt u alvast informatie over de opleidingen omtrent werken op hoogte.

Constructiv helpt bedrijven en arbeiders binnen de bouwsector met de selectie van de juiste opleidingen en komt tussen in de opleidingskost en de loonkost. Raadpleeg de betrokken rubriek op onze website voor meer informatie over deze financiële voordelen. 

De partners van Constructiv zijn bv. de VDAB, Syntra, Confederatie Bouw en nog vele andere. Elke regio heeft een lokaal kantoor waar men terecht kan voor meer informatie en eventueel het opstellen van een opleidingsplan. 

Het is belangrijk te weten dat de welzijnswetgeving de werkgevers verplicht de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van de arbeiders op de werkvloer te bevorderen. Een welzijnsopleiding is één van de maatregelen om risico's op het werk te vermijden. Wat zijn nu de verplichtingen qua opleiding voor de bouwbedrijven?

De opleidingen van preventieadviseurs, coördinatoren inzake veiligheid en gezondheid en de VCA-opleiding zijn eveneens indirect gelinkt aan de risico's en preventiemaatregelen bij werken op hoogte.